Mikrochip, egyedi azonosító kutyáknak

Mit jelent a kutyák mikrochipes azonosítása, a „chip beültetés”?Ez a beavatkozás azt jelenti, hogy a kutyák bőre alá egy olyan kis méretű “kapszulát” ültetünk be, ami a kutyát egyedileg azonosíthatóvá teszi.
Mikor és miért fontos a mikrochip?
Minden állatnál, de kutyáknál mindenképp javasolt, és indokolt. A mikrochip beültetés lényege nem csupán a mikrochip, hanem az egyidejű regiszrtáció. Maga a chip csupán egy vonalkódnyi számsort tartalmaz. Ez a kód alkalmas arra, hogy kedvencünk egyedileg azonosítható legyen (minden számsor egyedi, csupán 1 létezik belőle). Ezt a számsort regisztráljuk egy központi adatbázison  számos információval együtt, egyrészt az állatról másrészt a gazdi elérhetőségéről.  Ennek jelentősége óriási! Ha kutyusunk elveszik, elcsavarog, így akár az ország másik végén is megtalálva visszakerülhet hozzánk. Minden menhely, ebrendészeti telep rendelkezik mikrochip leolvasóval, és minden befogadott, befogott kutyát rögtön ellenőriznek. Ugyanez a helyzet, ha egy talált kutyával állatorvoshoz fordul a megtaláló. Ha van chip, akkor annak a száma alapján az adatbázisból kikereshető a tulajdonos. Ez a módszer sokkal megbízhatóbb, mint a biléta, melyet sokszor elhagy az állat. A mikrochip nem távolítható el, az mindig az állatban marad.
FONTOS: 2013. január 1-től a 4 hónapos kórnál idősebb kutyák chipezése kötelező! 

Itt ellenőrizheti le mindenki hogy kutyája mikrochipje regisztrálva van e az országos nyilvántartásban, ha nincs forduljon állatorvosához aki a chipet beültette!