Etetés

Ez minden gazdinak szíve joga, és anyagi lehetősége, hogy mivel eteti kutyáját, viszont mi szeretnénk az olvasóval megismertetni egy olyan etetési formát, ami egyenlőre még nem terjedt el széleskörűen, ez nem más mint a “nyers etetés”.

Mit is jelent a nyers etetés? Két fajtája elterjedt az egyik a BARF (Bones and Raw Food Diet) a másik pedig a Prey Model. Természetesen vannak akik vegyítik a kettőt vagy pedig saját ízlésük szerint etetnek. Hogy miért is etessünk nyers kosztot kutyánkkal? A válasz igen egyszerű. Egyrészről biztosan tudjuk, hogy a kutyánk mit eszik, másrészről pedig a kutyák ragadozó állatok akármennyire is háziasodtak mégis csak a farkas őstől származnak így ez tesz a legjobbat az emésztésüknek és az egészségüknek. Rengeteg betegség és allergia előzhető meg ezzel az etetési módszerrel.

Közismert tény, hogy a jelenleg kereskedelemben kapható állateledelek túlnyomó része mesterséges aromákat, színezékeket, adalékanyagokat, tartósítószereket és különféle vegyi anyagokat tartalmaznak, melyeket az állatok szervezete nem tud kellőképpen feldolgozni, és komoly hatással vannak az immunrendszerükre. Sok gazda tudja, hogy a különböző bőrbetegségek, degeneratív megbetegedések és az allergiás kutyák száma rohamosan növekszik évről évre. Egyre több táp van forgalomban, sokszor komoly fejtörést okozva egy-egy újdonsült gazdinak a választásban.

Már a legkisebbeket is etethetjük ezzel egészen idős korukig. Természetesen mindig a fajtának és a kornak megfelelően állítsuk össze a csontos hús keménységét és nagyságát..

BARF:

A módszer a táplálék nyers és természetes formájában való etetést jelenti. A BARF szerint a felnőtt súly 2%-át kell adnunk kutyánknak napi két részre elosztva. Ennek aránya 40% csontos hús, 30% zöldség-gyümölcs és 30% nyers hús.

Csontos húsként adhatunk csirke, kacsa, pulyka farhátat, lábat, nyakat, combot, szárnyat, mellcsontot, fejet. Marha szegy, oldalast. A teherhordó csontokat a nagytestű állatoktól ne adjuk mert azok túl kemények. Adhatunk nyúl gerincet, szarvast. Zöldségből és gyümölcsből van néhány amit nem szabad a kutyának adni vagy csak nagyon kis mértékben, ilyenek a szőlő, paradicsom, avokádó és azok a zöldségek amik puffasztanak.

Húsként pedig csirke, pulyka, kacsa, nyúl, szarvas, birka, marha is mehet.

A nyers húsokat fagyasztásos hőkezeléssel tudják a kissé gyanakvóbbak kezelni, de nagyon sokan rögtön frissen adják a húst és hosszú életű, problémamentes kutyusaik vannak.
Kiegészítőnek adhatunk egy-két kanál joghurtot, nyers vagy főtt tojást, hal vagy lazacolajat, zöldkagyló kivonatot (nagyon jót tesz az ízületeknek).

Belsőséget csak hetente egyszer adjunk, nagy mennyiségben hasmenést okozhat.
Az egyedüli hús amit nem adhatunk kutyánknak vagy macskánknak nyersen az a disznó/vaddisznó húsa az Aujeszky-féle betegség miatt. Ezeket a húsokat főzéssel kezeljük elő.

A húsmennyiséget hetente egyszer nyers hallal is kiválthatjuk. A zöldségeket vágjuk apróra vagy pedig turmixoljuk össze az könnyebb emészthetőség miatt, mivel ezeket nem természetes formában találják meg a vadonban, hanem már úgymond előemésztve a prédájuk által.

Prey Modell:

A Prey Modell esetében nem adunk a kutyánknak zöldség és gyümölcsféléket. Csakis nyers hússal tápláljuk őket aminek az aránya: 80 % hús, 10 % csontos hús és 10 % belsőség. Itt kiegészítésként csakis lazacolajat és zöldkagyló kivonatot ajánlanak. Az így etetők nagy százaléka vallja, hogy nincs szükség más kiegészítésre. Az adag a felnőtt testsúly 2-3% kell hogy legyen. Mindenki látja a saját kutyáján, hogy hogyan változik a testsúlya. Ez függ a napi mozgás mennyiségétől is. Természetesen itt is igaz hogy a hús mennyiség hetente egyszer kiváltható nyers hallal viszont a Prey szerint minden nap adjunk kis mennyiségben belsőséget.

Előnyök nyers etetés mellett:

Kutyánk immunrendszere erős és megtanul védekezni a különböző betegségek ellen. Kevesebb daganatos betegség, allergia. A kutyák akik tápos etetés mellett csirke vagy más hús allergiát mutatnak , nyers etetés mellett döntő többségben teljesen gond nélkül megeszik az adott húst.

Sokkal ritkábban lesz beteg. Gyönyörű bőr és szőr kondíció. A fogkövesség még idős korban sem fordul elő vagy csak nagyon minimális mértékben. Nincs büdös kutyaszag, se szájszag. A széklet mennyisége a felhasznált tápanyag miatt nagyon kevés, tökéletes állagú és szinte szagtalan. Nincs elhízás, túlsúly, kutyánk több energiával rendelkezik.

Ellenzők és hátrányok:

Sok kutyatulajdonos nem tudja elképzelni, hogy a teljesértékű kutyatápokon kívül van valami más amivel sokkal jobbat tehetne kutyájának. Vagy pedig az a tábor akik főtt házi maradékkal etetnek. Mindig lesznek olyan kutyatartók akik nem fognak hinni egyik vagy másik etetési módszerben.

Egészségügyi szempontból sokak a székrekedéstől, hasmenéstől vagy a szilárd csont okozta sérülésektől félnek. A hasmenést és a székrekedést is el lehet kerülni a megfelelően összeállított étrenddel. A csont okozta sérülések pedig csak főtt csontnál veszélyesek, mivel abban az esetben a hő hatására megváltozik a csont szerkezete és keménnyé változik. A nyers csont puha és rugalmas.

Ha nagyon egyoldalúan etetjük kutyánkat előfordulhat ásványi anyag hiány, ennek előjeleit a gondos gazda észreveszi és állít a táplálék összetételén.

Másik kritikus pont a nyers húsban fellelhető bélféreg lárvák veszélye. Természetesen ez függ attól hogy hogyan tartották az állatot amit kutyánknak adunk. A megbízható helyről beszerzett húsokkal és rendszeres féregtelenítéssel ez a kockázat minimális.

Sok kutyatartó szokott még félni az állatról emberre terjedő betegségektől. De ez a mai civilizált állattartói körülmények között nagyon kicsi. Valamint már bizonyított tény, hogy a szalmonellát és más ételekben terjedő baktériumokat a kutyák emésztőrendszere elpusztítja.

Itt tájékozódhat még a nyers etetésről: B.A.R.F.  – Prey model