kalocsa_menhely19

Mennyibe is kerül egy kutya?

Mindenféle okosságok terjednek hogy mi mennyi vagyont elkérünk egy kutyáért, pedig az csak egy keverék, menhelyes, még csak nem is fajtatiszta.Nos akkor elmondjuk, hogy mennyibe is kerül nekünk, és az örökbefogadónak a kutya.A kutya bekerül hozzánk, jobb esetben egészségesen, rosszabb esetben kezelések sorozatára lesz belőle egészséges kutya. Ezek a költségek (1-2 ezertől egészen a pár 10 ezrekig…) természetesen minket terhelnek.

Ezután elkezdődik az oltási programjuk, ami felnőtteknél 1 veszettség, és kortól függően 1 vagy 2 kombinált oltást jelent.Kölyköknél 1 parvó oltás, 2 kombinált oltás, és 1 veszettség oltás. Természetesen minden kutyánk kap chipet.

Ezután a felnőtt kutyák többségét kénytelen vagyunk mi ivartalanítani (14.000 Ft ), ezzel biztosítva a benti nyugalmat, illetve kezelni a kóbor kutya helyzetet… Aminek az árát szintén nem szoktuk elkérni (egyes helyeken elkérik ezt is). Továbbá a kutyákat kezeljük bolha ellen, folyamatosan féreg hajtva, és egyéb mindennapi bajságok ellen kezelve (sérülések, gyomorbacik, szembajok). Szóval lesz a végére egy általában ivartalan, minden oltással rendelkező (amik gyakran 1 egész évig még érvényesek), chipelt, bolhátlan, tiszta, ápolt, egészséges kutya (költségei részünkről kb: 20-30 e. Ft – egészséges kutyánál). Egy egy elütötten, sérülten talál állatnál akár – 80.000 !!!

És mi az ami ebből a jövendő gazdát terheli? Nos ez az oltások ára kedvezményesen. Közel fele annyi, mintha magán személyként kérnék az állatorvostól. A chip árát egységes 3500 FT. Kérdezném én ezek után a “kedves” embereket, akik otthagytak minket miután ezt elmondtuk nekik, azzal hogy akkor ők inkább vesznek egy “fajtisztát” a neten, hogy az ő kutyájukra mennyit fognak költeni, amikor elhozzák férgesen, oltatlanul és ritka esetben öröklött egészségügyi problémáktól mentesen egy szaporítótól, akit csak a pénz hajt? Vagy a szomszéd Józsi bácsi frissen született apróságai mennyibe lesznek? Hogy ez az Önök dolga? Sajnos igen… a falusi kutyák elkeserítő %-ának se chipje se oltása… soha nem is volt. Szóval, aki ilyen szándékkal jönne ki hozzánk, hogy mert ingyen van a kutya, az jobb ha valóban távozik. A kutya ingyen van, mindig is ingyen volt, a szeretet ingyen van, az oltások viszont nem, az ivartalanítás nem, a felelős állattartás mindig is költségesebb volt. Mélyen tiszteljük viszont azokat, akik segítséget kérnek tőlünk, részletfizetésre, apró kedvezményekre még a kedvezményen felül, mert nem zárkózunk el semmitől, főleg nem a szerető gazdáktól. Mindent meg lehet oldani, mindig mindenki a legjobbra törekszik, de senki ne várja el, hogy más fizesse az ő kutyájának a tartását.

Néhány képpel szeretnénk illusztrálni a neten keringő kutyavásárlási lehetőségekről, vagy más néven ILLEGÁLIS KUTYASZAPORÍTÁS! Nagyon sok esetben itt a kutyák rossz körülmények között vannak tartva, az egymás közti pároztatások végett genetikai problémák is fent állhatnak, így az utódok kevésbé hosszú élettartalmúak, betegesek..stb. Ezeket az embereket nem az állatszeretet hajtja, hanem az anyagi forrás, itt az állatok nem mások mint “tárgyak”.